Huisjesmelker Harry O. uitgeleverd aan Nederland

De beruchte huisjesmelker Harry O. uit Den Haag wordt uitgeleverd aan Nederland. De 65-jarige O. wordt vandaag op het vliegtuig naar Nederland gezet, meldt een woordvoerder van de politie in Suriname.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan de uitlevering niet bevestigen. "Pas als hij in Nederland is, kunnen wij commentaar geven", aldus de woordvoerster van het Landelijk Parket van het OM.

Hoe Harry de voormalige huurders en de gemeente een loer draaide.
Hij werd uiteindelijk gedwongen om hele straten te verkopen aan de gemeente Den Haag.
En hoewel hij geen juridisch eigenaar meer was, incasseerde hij toch nog ruim een jaar lang de huren.
Dat zegt dan weer meer over de nonchalance van de gemeente, dan over Harry.
Download PDF Vogelwijk

Pandjesbaas Harry O. op de vlucht, maar blijft aan de gang

AD artikel

De beruchte huisjesmelker Harry O. is op de vlucht voor de politie, maar hij gaat gewoon door met zijn praktijken. Gisteren meldde zich weer een slachtoffer in de rechtbank.


Het houdt maar niet op. Na de veroordeling van pandjesbaas Harry O. tot vijf jaar cel, heeft hij met zijn praktijken opnieuw mensen in het ongeluk gestort. Onder hen de Haagse Daniëlle 't Lam, die zich gisteren bij de rechtbank meldde. Ze claimt voor duizenden euro's het schip te zijn ingegaan. O. zegt juist geld van haar tegoed te hebben.

Het vonnis tegen O. werd vorig jaar uitgesproken, na een lange ingewikkelde strafzaak. Vooral eenvoudige oudere mannen bleken de klos te zijn geweest. Zij raakten huis en haard kwijt, kwamen in de schuldsanering terecht en werden als criminele katvangers gebruikt.

De rechter bepaalde dat O. meteen naar de cel moest, maar voor hij kon worden opgepakt ging de huisjesmelker ervandoor. De politie is nog altijd naar hem op zoek. Maar dat houdt O. echter niet tegen. Al een paar maanden na zijn veroordeling meldden zich nieuwe slachtoffers.

O. laat zijn gezicht niet zien, hij benadert mensen slechts telefonisch. Danielle 't Lam werd slachtoffer nadat ze op Marktplaats haar woning in de Haagse Vruchtenbuurt te huur aanbood. O. reageerde. Hij zei dat hij makelaar was en het huis voor haar wilde verhuren.

Aan de samenwerking kwam na een paar maanden een einde, toen O. stelde dat hij geen huurders kon krijgen en dus ook geen huur aan 't Lam kon doorbetalen. Maar toen de Haagse haar woning bezocht, bleek een Poolse moeder met drie kinderen in het huis te wonen. Ogenblikkelijk stapte 't Lam naar politie, deurwaarders en rechtbank.

Brutaal
Daar bleek gisteren dat O., weliswaar via zijn advocaat, nog even brutaal is. Net als hij eerder deed bij andere slachtoffers die het hadden gewaagd amok te maken, kwam O. ook nu plots met een lening op de proppen. 't Lam zou hem juist geld schuldig zijn, in plaats van andersom. De reden dat daarvan niets zwart op wit staat, was gisteren wel nieuw: hij zou met de Haagse 'een bepaalde affectueuze relatie hebben gehad'.

't Lam liet zich er niet door intimideren. Ze proestte het uit. Toch moet de rechter hiernaar kijken. Beslist die dat ze meer wil weten, dan moet O. met onomstotelijk bewijs voor de lening komen.

Reageer...

De Koninklijke Bibliotheek Den Haag, heeft de website van DenHaagTeKijk aangemerkt als één van de belangrijkste websites van Nederland.
Dat is dan ook de reden dat, vanwege toekomstige dode linken, zoveel mogelijk "binnenboord" wordt gehouden.
Waarbij dan een beroep wordt gedaan op de uitzonderingsclausule van het auteursrecht.
Tevens gaat het om informatievoorziening in het algemeen belang, vanwege het aanvullen van ontbrekende, niet bekend zijnde, dossierkennis voor belanghebbenden.