Home

Gouden tijden voor huisjesmelkers in Den HaagArtikel AD


Huisjesmelkers beleven gouden tijden in Den Haag. Het eerste halfjaar van 2019 zijn al meer dan honderd vergunningen verleend om van woningen verschillende kamertjes te maken. Dat is evenveel als in heel 2018.

Ook in andere wijken zoals Transvaal, Regentesse- Valkenboskwartier en de Zeeheldenbuurt staat de leefbaarheid onder druk.
Dubbele bovenwoningen zijn al veelal gesplitst in 2 etages van 60 m2, en nu worden die ook nog eens gesplitst in hokken van 30m2.
Buiten die overbevolking, de nog zwaardere parkeerdruk en allerlei andere ongemakken wordt ook de sociale cohesie ondermijnd.
Niemand wil een hok van 30m2, maar wordt door het gebrek aan woongelegenheid gedwongen.
Ze zien het dan ook als een springplank naar iets beters, zo gauw die gelegenheid zich ooit nog eens voordoet.(?)
  
Zelfs nieuwbouw wordt in wezen al verkamerd zoals in de Trompstraat waar met de parkeernorm fiks de hand wordt gelicht.

De Koninklijke Bibliotheek Den Haag, heeft de website van DenHaagTeKijk aangemerkt als één van de belangrijkste websites van Nederland.
Dat is dan ook de reden dat, vanwege toekomstige dode linken, zoveel mogelijk "binnenboord" wordt gehouden.
Waarbij dan een beroep wordt gedaan op de uitzonderingsclausule van het auteursrecht.
Tevens gaat het om informatievoorziening in het algemeen belang, vanwege het aanvullen van ontbrekende, niet bekend zijnde, dossierkennis voor belanghebbenden.

Reageer...

Het AD artikel
Huisjesmelkers beleven gouden tijden in Den Haag. Het eerste halfjaar van 2019 zijn al meer dan honderd vergunningen verleend om van woningen verschillende kamertjes te maken. Dat is evenveel als in heel 2018.

Jan-Willem Navis 28-07-19, 07:02
Dat blijkt uit onderzoek van deze krant naar het aantal ontheffingen dat wethouder Revis (Wonen) heeft verleend aan huisjesmelkers. De gemeenteraad heeft grote kritiek op de verkamering van huizen. Daar hebben ze meerdere redenen voor. Niet alleen drijven de beleggers de prijzen van huizen op waardoor particulieren meer moeten betalen, ook is er veel overlast omdat ineens veel mensen op een kluitje wonen in slecht geìsoleerde huizen.

Opvallend is dat in de sjiekere buurten van de stad, zoals Benoordenhout en de Vogelwijk, geen vergunningen zijn afgegeven. Wel gebeurt dat veel in de omgeving van het Zuiderpark. Ook valt op dat als er één huis in de straat verkamerd is, er vaak meer volgen. Een "mooi" voorbeeld is de Soestdijksekade, waar in twee jaar elf panden werden vertimmerd tot kamertjes.

Wrevel

Dat wekte steeds meer wrevel in de raad, maar die beet nooit door. Om de boel te sussen, beloofde Revis in januari onderzoek te gaan doen naar problemen met de leefbaarheid, maar intussen pompt Den Haag de hoeveelheid verstrekte vergunningen om appartementen te verkameren flink op. Sinds januari werden al meer dan honderd vergunningen uitgedeeld aan vastgoedeigenaren.

Bij elke vergunning wordt een woning opgedeeld in minimaal drie kamers. Dat gebeurt niet alleen in grote bovenwoningen, maar ook in appartementen in hoogbouwflats, zoals aan de Volendamlaan in Leyenburg.

In die wijk is al lang kritiek op de opmars van de huisjesmelkers. De eigenaren laten zich vaak weinig gelegen liggen aan groot onderhoud. Ook geven ze niet thuis als er geluidsoverlast is van dronken seizoenswerkers.

Een bewoonster van de Maarsbergenstraat vertelt dat investeerders bovendien geen enkele rekening houden met de buren. ,,In de regels van onze Vereniging van Eigenaren staat dat het verboden is om kamers te maken in dit huis, maar toch heeft de gemeente een vergunning afgegeven. Ik moet nu op kosten van de VvE een advocaat inschakelen om dit tegen te houden.