Home

Haags co
llege; het is over!


Afbeeldingsresultaat voor old car cartoon"

Nu Richard de Mos met stip op 1 staat bij de Haagse bevolking als nieuwe burgemeester, kan je stellen dat het voor dit college over en sluiten is.
(uitslag poll Omroep West)
Dit college is vastgelopen, als een oude auto die vastzit in de modder. Het piept nog een beetje, het kraakt. Iedereen kan zien dat het beestje nooit meer een meter zal rijden. De accu is leeg. Het is voorbij.

Voorzitter, het zou om te lachen zijn als het niet ging om de toekomst van Den Haag. Dan kon je pret hebben om dat clubje hulpeloze figuren dat angstig door de beslagen ruit naar buiten kijkt, hopend dat iemand ze kan vertellen welke kant ze op moeten. Ze weten zelf, als je goed kijkt, dat er geen redden meer aan is. Dat ze alle verkeerde beslissingen hebben genomen en dat ze geen acht hebben geslagen op het bordje 'moeras linksaf'. Maar ze gingen toch linksaf. Omdat hun ideologische TomTommetje al sinds de sixties staat afgesteld op 'linksaf'. Ze kunnen niet anders. Bert van Alphen achter het stuur, Martijn Balster in het babyzitje en Liesbeth van Tongeren die alles best vindt zolang haar partij maar voorin mag zitten.

Ze hebben nog geprobeerd wat ballast overboord te zetten. Richard de Mos en Rachid Guernaoui werden (te voorbarig) bij het grofvuil gezet. Krikke heeft de afslag bij het Spui gepakt om hopelijk elders schade aan te kunnen richten, en Bruines tettert vanaf de achterbank 'Ik wil naar Brussel'. De enige route die dit college voorstelt is om een paar extra rondjes te rijden om het ijspaleis.
Burgemeester, stop er toch mee. Stuur die roestbak nou naar de sloperij. Incasseer die slooppremie. Het heeft geen zin meer.

Ik begrijp dat wel. Ik snap het. Als Den Haag namelijk mag stemmen, dan zal het laten zien dat het vooral op 1 plek crisis is, en dat is in het ijspaleis. En dat wethouders vooral goed waren in het gooien van miljoenen richting fietsenstalling, en naar
cultuur.
Naar de subsidiegraaiers van welzijn. Als Den Haag mag kiezen, dan kiest het tegen de graaicultuur, de dikke vette baantjes en de bijbanenbeunhazerij. Hoe durft het college de gewone burger te negeren terwijl ze tegelijkertijd miljoenen uitgeeft aan PR en hobby´s, en honderden miljoenen voor de plannen die ons nog te wachten staan, zoals een warmtenet dat niet duurzaam, maar wel duur is. Zodat aan de andere kant weer bezuinigd moet worden. Als Hagenaars mogen zeggen hoe ze denken over bezuinigingen, nou dan kan ik u nu wel voorspellen: dan wordt de zorg ontzien. Daar mag volgens de Hagenaars niet op worden beknibbeld. Wel gaan de stadsgrenzen acuut dicht voor nog meer kansloze niet opgeleide figuren die niks toevoegen
Dan gaat de kraan dicht.
Als de kiezer het voor het zeggen krijgt, dan past dit bestuur in een Mini Cooper. Wegkijken heeft geen zin meer. De vastgelopen coalitie kan zijn hoofd diep onder het dashboard steken, de kiezer staat te springen, die telt de dagen tot de verkiezingen. De kiezer wil een nieuwe coalitie en een nieuw college in plaats van dit stelletje hulpelozen in dat vastgelopen autootje.

Maar, eerlijk is eerlijk, er wordt door dit college ook veel bereikt.
Enthousiast werkt dit college mee aan de segregatie van Den Haag.
In heel Den Haag zet de elite de sluizen open.
Nog even en dan is één op de vier mensen in Den Haag een Groep de Mos stemmer. Slecht nieuws voor dit college die Groep de Mos listig wisten af te serveren om vervolgens het CDA en de PvdA als het paard van Troje weer binnen te halen.
Kiezersbedrog in optima forma met een CDA en een PvdA die niemand wilde en zoals gewoonlijk bij die
Portemonnee van de Ander vliegen de lasten van OZB en parkeren weer omhoog.


Voorzitter, dit college, deze elite heeft niet de geringste wil zich te verzetten tegen de expansiedrift van de welzijnsorganisaties. Nee, die ziet het als een prachtige verrijking voor het Haagse landschap. Al die knusse buurthuizen. Ja, Den Haag wordt daar echt een stuk mooier van. Hier en daar valt eens een vrijwilliger uit en springt de welzijnsmaffia maar al te graag in op de vrijgekomen plaats. Een kniesoor die daar op let.
Het welzijnswerk gaat veranderen werd er gezegd.
Dat is maar schijn want het blijft in handen van die bende van vier.
Even geduld nog, ons wacht de totalitaire welzijnsstaat.

Voorzitter, een beter milieu begint bij jezelf. Heel veel Hagenaars ergeren zich aan de vervuiling van de publieke ruimte in de achterstandswijken. Oftewel, ons straatbeeld gaat op sommige plekken steeds meer lijken op een vuilnisbelt in een derde wereldland. Zwerfvuil, het ontbreken van afvalbakken en als ze er al zijn dan worden ze niet op tijd geleegd.
Den Haag doet aan afvalscheiding.
In zoverre, dat ze het afvalprobleem over 2 wethoudersposten hebben weten te scheiden.
Liesbeth van Tongeren is verantwoordelijk voor de containers en Hilbert Bredemeijer voor het zwerfafval, die beschuldigend naar elkaar wijzen.
Liesbeth van Tongeren: 'Hilbert je moet wat aan het zwerfvuil doen'.
Hilbert Bredemeijer: 'Liesbeth je moet de afvalcontainers vaker laten legen'.
Laten we daar eens wat aan doen. Laten we onze straten gaan terugveroveren, en zorgen dat Den Haag er weer gaat uitzien als een proper Den Haag. Die rotzooi is nergens voor nodig.
Als dat zo blijft dan zal de Hagenaar dat gaan belonen door te stemmen met zijn voeten. En dan nog het feit dat we overspoeld worden met daklozen vanuit andere gemeenten.
Voorzitter, al dat geld dat die niet Hagenaars ons kosten kunnen we veel beter gebruiken. Bijvoorbeeld voor onze eigen ouderen. Handen af van de thuiszorg. Wij accepteren niet dat er op de salarissen van de thuisverzorgenden wordt gekort. De mensen op straat weten wel wat het probleem is. Zij kunnen het u precies vertellen.
Ons voorstel is: sluit de stadsgrenzen voor de daklozen van buiten Den Haag. En laat de gemeente waar die het laatst ingeschreven stonden zich daar over ontfermen. Dat levert miljoenen op, die we goed kunnen gebruiken voor een betere beloning van de thuiszorg.

We staan op een kruising: kiezen we voor nog meer niet Haagse daklozen, die als vliegen op de stroop afkomen, of kiezen we voor onze ouderen
Voorzitter, het beleid van dit college is niet te verdedigen, ik begrijp dat het college alles heeft gedaan om het debat daarover maar niet te hoeven voeren, door die daklozen van buitenaf maar ongebreideld in te kunnen laten stromen.

Voorzitter, de wethouders moeten maar eens beginnen bij het eigen taaie vlees. En blijf af van de thuiszorg en de bewonersorganisaties. Het zal niet gemakkelijk zijn om de eigen achterban aan te pakken, maar het kan wel.

Voorzitter, de misdaad moet veel harder worden aangepakt. Den Haag moet worden terugveroverd, straat voor straat, wijk voor wijk. Met agenten die keihard optreden tegen criminelen in plaats van snelheidsboetes uitschrijven als je een paar kilometer te hard rijdt, zoals ze nu moeten van de mensen van bovenaf. En als het tuig bij de kladden wordt gegrepen dan zijn er ook echte straffen. Dus langer achter de tralies. Nooit meer een taakstraf of een lage gevangenisstraf voor een zwaar delict.
Voorzitter, in ons nieuwe Den Haag is opsluiting in de gevangenis de zwaarste straf, en dus niet in onze bejaardentehuizen. We willen extra geld voor de thuiszorg en niet dat er geld gaat naar dubieuze organisaties die ook nog eens ambtelijk de hand boven het hoofd wordt gehouden. Een 24-uursluier vervangt het toilet. Elke dag douchen, daar is geen tijd voor. Voor een sigaretje moeten hulpbehoevenden -vaak met rolstoel en al- naar buiten. Maar buiten, daar zijn ze vaak al dagen, weken niet geweest. zelfs voor het wassen van kleding moet extra worden betaald en een koekje bij de koffie? Dat is vaak iets van vroeger.

Het voorstel is glashelder. Ouderen moeten het veel beter hebben dan criminelen. En nu is het andersom. Dat moet anders, en ik zou graag zien dat het college daar antwoord op geeft. Geef onze ouderen meer rechten dan criminelen en pak die schurken in de gevangenis hun luxe af. Geen spelcomputers, geen TV´s meer, en zeker geen vechtsporten om nog meer geweld toe te kunnen passen. En leg onze ouderen in de watten. Geef ze minstens net zoveel verzorgenden als er hulpverleners voor die criminelen zijn. Geef onze ouderen het recht om elke dag te douchen, dat ze elke dag een uur naar buiten mogen, dat ze mogen roken op hun eigen kamer. Voorzitter, het lijkt me niet te veel gevraagd dat de mensen die nog tulpenbollen hebben gegeten in de hongerwinter, die hebben gewerkt aan de wederopbouw van Nederland, dat die mensen het veel beter krijgen dan messentrekkers inbrekers, moordenaars en verkrachters.

Vanwege dit soort wantoestanden beklimmen we graag de barricaden. Het college wordt af en toe ook hels, maar dan om andere, niet altijd heldere redenen.
Voorzitter ik rond af. Den Haag zou er zonder dit college zoveel beter kunnen uitzien. Rijker. Veiliger. Socialer. En vooral: Haagser. De elite droomt haar zoete roze dromen, maar het volk is niet gek. De mensen die al decennialang belazerd worden, pikken het niet langer. Verandering hangt in de lucht. Hoop gloort aan de horizon. Je proeft het overal. Er is geen houden meer aan. Iedereen ziet het. Behalve de mensen in dat autootje, in het holst van de nacht, ergens midden in het bos. Vastgelopen in het mulle zand. De accu is leeg. Het is aardedonker en doodstil. Een hondje plast tegen een voorwiel. Boudewijn Revis eet zijn laatste broodje. Het kan niet veel langer meer duren. De wilde dieren ruiken hun angstzweet al. Niemand die iets durft te zeggen. Martijn Balster verbergt zijn angstige blik achter zijn zonnebril.

Ze zijn allemaal de weg kwijt. Niemand die nog iets om ze geeft. De stilte wordt alleen doorbroken door het TomTommetje dat tegen dit college zegt: 'eindpunt bereikt'.

Reageer...

De Koninklijke Bibliotheek Den Haag, heeft de website van DenHaagTeKijk aangemerkt als één van de belangrijkste websites van Nederland.
Dat is dan ook de reden dat,
vanwege toekomstige dode linken, zoveel mogelijk "binnenboord" wordt gehouden.
Waarbij dan een beroep wordt gedaan op
de uitzonderingsclausule van het auteursrecht.
Tevens gaat het om informatievoorziening in het algemeen belang, vanwege het aanvullen van ontbrekende, niet bekend zijnde, dossierkennis voor belanghebbenden.