Home

We hebben weer kluswoningen. Aan de Roggeveenstraat.

 
posted Tue, 2-09-08

Roggeveenstraat 71-125

Casco-renovatie en samenvoeging van 12 panden
(21 boven- en benedenwoningen) tot 12 eengezinswoningen met
experimenteel particulier opdrachtgeverschap; verkoop aan
middeninkomens.

 

Video verdwenen?
De video's van You Tube en Daily motion zijn veilig gesteld en hier te bekijken met een videoplayer (zoals VLC)

 

Met inlichtingen van Marnix Norder. En het overzicht van sloop en renovatie.  

Eindelijk eens positief nieuws en dan bedoelen we ook écht positief.
Nu eens geen kluswoningen die verspreid staan over de hele stad maar een aaneengesloten bouwserie. Het bezit van de woningbouwvereniging is in die strook versnipperd tussen enkele particulieren en woningen van Haagwonen. Vandaar de keus om alles in die strook weer aan particulieren terug te geven.

En allemaal een flinke tuin, 5 meter breed en 15-18 meter lang.


Prima gelegenheid om samen in te kunnen kopen.

1 kozijnenleverancier, 1 dakdekker, 1 CV bedrijf, gasfitter etc.

Gezien het één identieke bouwserie is, raden we dan ook aan om alles in 1 VVE te bundelen, hoewel er nog andere eigenaren tussen zitten.
Maar je kan in ieder geval alles samen inkopen, zoals dat op de
Kop van Vosmaer in Rotterdam ook is gebeurd.
  

Dat is wat er met die
vorige kluswoningen eigenlijk mis was. Je stond er helemaal alleen voor, al zeiden ze dat ze het zouden begeleiden en volgens ons is het nog steeds niet goed geregeld. Het is natuurlijk ook lastig om panden her en der gezamenlijk op te laten knappen.


Mooie kans om het nu wél degelijk aan te kunnen pakken.
Nu maar hopen dat  ze er niet zo’n zelfde walgelijke Nordershow van maken als met die vorige 17 kluswoningen. Jarenlang gemeentelijk bezit laten verpauperen, dus dik in gebreke blijven en anderen wel aan laten schrijven, en dan heel triomfantelijk in een daarvoor afgehuurd Concordia de populaire jongen uithangen..

Een bureau uit Rotterdam ingeschakeld. Een heel inschrijfcircus, 600 gegadigden en van die 17 woningen werden het er 14 en uiteindelijk nog maar 11.

Die vorige kluswoningen waren ook totaal onbewoonbaar en dat bracht dubbele kosten met zich mee. De rente en aflossing van de kluswoning en de huur en overige vaste lasten van de huidige woning. Het voordeel bij deze woningen is dat je er toch in kunt wonen tijdens het opknappen. Niet ideaal, een bewoond huis opknappen. Maar het scheelt wel veel geld.

Lees ook de onderstaande artikelen om te zien hoe je een bouwdepot kan regelen en toch geen bonnetjes bij de bank hoeft te laten zien en nog veel meer praktische tips

Het is een hele lees maar als je gegadigde bent of wilt worden, zeer de moeite waard. Het scheelt je een hele hoop geld en sores als je beslagen ten ijs komt.

Een huis kopen doe je maar een hoogst enkele keer en het gaat om veel geld.
En de hoogte van de koopsom wordt nu wel iets meer dan in Spangen omdat je ook die erfpachtsom voor die eeuwigdurende afgekochte erfpacht moet betalen.

Het is zo'n 150 m2 en je moet uitgaan van 150-200 euro per m2.
En heel belangrijk, laat je niet verleiden die grond alsnog te kopen want dan ben jij de juridische eigenaar inclusief de lasten en in dit geval de bodemvervuiling.

Want die is er en niet zo weinig ook. De Van Diemenstraat achter de Roggeveenstraat heeft allemaal kleine bedrijfjes gehad. Veel schilderbedrijfjes, garages etc. Dus lood en zinkwit en accuzuur zat in die bodem. Ook nog een pottenbakkerij, dat betekent ook loodglazuur.

     

         Hieronder de garage Van Diemenstraat 70-72  in 1976.
         Toen het woord milieu nog uitgevonden moest worden.

       

En dat was dan nog netjes buiten.
Enig idee hoe de tuin c.q binnenplaats eruitzag?
Volgens ons vallen bij de Chinezen nu nóg de gaten in hun schoenen van het accuzuur dat nog steeds doorsijpelt en er zal heus nog wel ergens een olietank in de grond liggen vanwege die vroegere kachels op oliestook.

Heb je de grond in erfpacht dan is de gemeente nog steeds juridisch eigenaar en verantwoordelijk voor die sanering die nu of later ooit ter hand genomen zal gaan worden.

 

En ter volledigheid voor de eigenwijzen, je kan die grond ook kopen, want je valt in een gebied waar vrije keuze van erfpacht of koop is toegestaan.


Maar je hebt natuurlijk altijd van die figuren die zich blind staren op die hoge metaalprijzen.

 

Meer info en tips over Haagse kluswoningen;
Deze linken werken allemaal, want dat hebben we in eigen hand

07-07-07
Gemeente Den Haag heeft 17 klu(n)swoningen in de aanbieding

16-09-07
Kluswoningen, bouwkundige opname Copernicuslaan hoek Beeklaan.

20-09-07
De begrotingen van de kluswoningen, Beeklaan-Copernicuslaan Ook te gebruiken voor de andere panden.

20-09-08
We hebben weer kluswoningen. Aan de Roggeveenstraat.

07-12-08
Groen licht voor kluswoningen Roggeveenstraat

20-03-09
Den Haag wil niet leren van Rotterdamse kluswoningen

25-07-09
Kluswoningen populair bij kopers

Meer info over WOZ etc, in ons archief 
 

 

1. Cees left...
Tue, 2-09-08 10:18 pm

Dat onderzoeksbureau wat ze hebben ingehuurd is er pas 3 jaar mee bezig. Daarom heet het ook zeker A3. Wees maar blij dat ze geen A4 heten. http://haagsche.web-log.nl/haagsche/2005/11/onderzoek_wonin.html


2. Ton left...
Wed, 3-09-08 12:21 am

Heb u even? want ik heb wel wat interessant leesvoer over de wijk. Ik kwam vanmiddag die meneer tegen die, die foto’s van de straat maakte en die gaf deze site op en nu ik hier dan toch ben, wou ik maar wat geschiedenis vermelden in die 35 jaar dat ik hier in de wijk woon en wat ik met die gare PvdA allemaal heb meegemaakt.

Het is een lang verhaal geworden en ik spring misschien van de hak op de tak maar het is best leuk om te weten.

Die Roggeveenstraat had al in 1985 plat gegaan als die groene eland niet zo dwars had gelegen. En dat kwam natuurlijk omdat die groene eland het zo goed met de PvdA kon vinden. Dat was ook net in de tijd dat de vrijwilligers er allemaal uit werden gewerkt en vervangen voor betaalde krachten. En toevallig woonde de voorzitter van die bewonersvereniging, jawel, in onze straat dus. En in de bewonersvereniging zat ook de huidige echtgenoot van Jetta Klijnsma. Nee die sloop en renovatie gebeurde echt uitsluitend op rationele gronden.

In de jaren 70 kregen ze het ineens op hun heupen dat er een fietsroute aangelegd moest worden en in plaats van een logische route vanaf de Laan van Meerdervoort, Koningin Emmakade, Elandstraat werd er voor de Weimarstraat, Prins Hendrikstraat, Roggeveenstraat, Witte de Withstraat, Piet Heinstraat gekozen. Je kon er je achterste niet keren in die smalle straatjes maar het moest. En auto’s en tweerichting verkeer voor fietsen en brommers. Hoe vaak ze elkaar niet in de wielen en het stuur hebben gereden is niet te tellen en laten we over het aantal doden en gewonden bij de Appelstraat maar niet eens hebben. De waanzin een tweerichting fietspad binnen de bebouwde kom. Alleen daarvoor hadden ze die PvdA al op moeten sluiten. Maar wat bleek? Dat ze niet alleen geld kregen voor die fietsroute maar ook voor alles wat er bij kwam en wat deden die gluipdekens? Die keken gewoon welke straten er in die tijd het meeste onderhoud nodig hadden aan riool en bestrating enzovoort en daar werd die fietsroute neergekwakt. De winkeliers in de Prins Hendrikstraat leden flink omzetverlies en onder leiding van meneer Helderman, de cafetariahouder en de rest van de winkeliersvereniging werd op een nacht die hele fietsroute er uitgesloopt. Professionele stratenmakers braken die troep er uit en de volgende dag was het weer helemaal alsof er nooit een fietsroute geweest was. De wethoudster kwam nog ‘s nachts om 2 uur om ze van het idee proberen af te brengen maar de wijkagent vond het best. Die liep zelf mee met een kruiwagen.

En mensen in de Tasmanstraat werden uitgekocht uit hun woningen want dan zou die hele strook gerenoveerd worden. Toevallig ook de oneven zijde en dan konden ze hun huis na renovatie terughuren. En vervolgens werden er noodwoningen, eigenlijk meer van die bouwketen geplaatst op een binnenterrein aan de Trompstraat, ze zaten bijna op Jetta’s lip. En ze konden al ruim 2 jaar langs hun oude huizen lopen om te constateren dat er niets gebeurde. Het verkrotten lukte wel prima. De woningen waren dichtgetimmerd en het lood en zink van de daken gestolen. Het was een compleet paddo paradijs op die muren. En toen hebben ze Adri Duijvestein maar eens aan zijn jasje getrokken en toen bleek dat die woningen in die tijd maar liefst 850.000 gulden meer gingen kosten dan er budget was en toen kregen we te maken met een unicum want die woningen werden niet gerenoveerd vanwege bouwtechnische of kostentechnische aspecten maar op humanitaire gronden. Omdat Adri zich niet aan zijn afspraken had gehouden en die gemeenteraadsleden die trapten er gewoon met beide voeten in. Hij was die bewoners gewoon vergeten want hij had het te druk met van Otterloo voor zijn schenen te schoppen over het budget van het stadhuis. Ik kan er inmiddels een boek over schrijven.Trouwens ik ben al aardig op weg zo.

Nou vooruit, nog een toegift over die van Otterloo en Adri. Adri had berekend dat alle gemeentelijke diensten in dat nieuwe stadhuis moesten komen. En dat 20 jaar huur van alle toen in gebruik zijnde kantoren het budget vormden voor dat stadhuis. Oftewel 22 miljoen gulden huur totaal per jaar maal 20 jaar was 440 miljoen gulden. En toen ging het mis. Het leek voor de buitenwacht een ordinaire ruzie tussen twee wethouders, die ze uiteindelijk alle twee de kop kostte omdat ze beiden moesten aftreden. Maar over de echte reden wil ik nu wel even wat uitleg geven, zo vaak krijg ik nu ook die kans niet. Duijvestein was wethouder stadsvernieling en van Otterloo van volkshuisvesting. En die moest bezuinigen. Hij zat met volkshuisvesting in het gebouw van de drie hoekjes en dat kostte toen dik 2,1 miljoen gulden per jaar. En hij kon dat pand van Azivo aan de Loosduinseweg huren voor 700.000 gulden. Die van Otterloo dacht, ik ga daar naar toe want dat scheelt 1,4 miljoen gulden per jaar en toen ging Adri dwarsliggen want van Otterloo ging dan wel over volkshuisvesting maar niet over de huisvesting van de gemeente. De echte reden was dat hij het budget van Adri verrampeneerde. 1,4 miljoen per jaar bezuinigen op de huisvesting van volkshuisvesting was in 20 jaar 28 miljoen gulden en dat ging dan van het budget van Adri’s stadhuis af. Dat was de echte reden. En zo kan ik wel door blijven gaan.Maar ik ga een andere keer wel weer verder, als u het tenminste leuk vond om te lezen.

Dan ga ik wel vertellen hoe we de projectleider stadsvernieling en de rest van die kliek uit hun eigen kantoor aan de Piet Heinstraat hebben gegooid omdat hij weer een rotstreek had uitgehaald.


3. Petra left...
Thu, 4-09-08 1:25 am

Die SP raaskalt maar wat met die vragen van ze. Elders las ik dat ze het krotten noemden. Zulke krotten zijn het echt niet. De gemeente verkocht krotten. Deze woningen voldoen in ieder geval aan de eisen van de woningwet want anders had Haagwonen ze niet eens mogen verhuren en hadden ze ook nooit een huur kunnen bepalen vanwege die eisen die het puntensysteem er aan stelt. Mevrouw Gyömörei moet eens ophouden met dat ongefundeerde zeuren om het zeuren. Ze hadden hun eigen krottenkoning, die Norder aan moeten pakken. Maar dat lukt haar niet en nu moet de corporatie het ontgelden.


4. Jan Hunck left...

Wat sloop en vernieuwing betreft is er bij de PvdA weer wat nieuws op de de zaak vanwege het voortschrijdendeight="100">Wat sloop en vernieuwing betreft is er bij de PvdA weer wat nieuws op de de zaak vanwege het voortschrijdend inzicht.