Home

23-10-11

Norder’s ministeries worden zeer gewilde objecten

En nu iedereen wel een terechte reden meent te hebben om de wethouder aan de schandpaal te nagelen met een tegenvaller van 75 miljoen is het makkelijk schieten.
Allemaal jammeren dat er moeilijk een nieuwe ontwikkelaar te vinden zal zijn.

Dacht u dat nu heus?
Ze komen erop af als vliegen op de stroop.
Uitgaande van een gemiddelde magere brutowinst van 3%  in de bouw, staan de heren projectontwikkelaars zich nu al rijk te rekenen met het vooruitzicht hun zakken onbeschaamd te kunnen vullen.

MAB haakte af en het heeft ongetwijfeld te maken met de voor hén slechte vooruitzichten en het feit dat ze op hún begroting, die opgenomen winstmarge van 3% inmiddels al hebben zien verdampen.

Tijd voor een ander scenario.
We gaan rekenen naar de tijdgeest.
Eén ministerie verbouwen kost al 200 miljoen.
Dat is gewoon twee keer te duur met al die extra maatregelen.
Als je dan maar liefst 2 ministeries voor hetzelfde bedrag gaat verbouwen, dan zal niemand zich bekocht voelen.
De aanneemsom is dan al bekend. Dat wordt  € 199.999.500,- aan bouwkosten.

Daar komt dan de afkoop van die 2 ministeries bij van 75 miljoen, maar daar gaan ze dan een fiks deel (33 miljoen) van terughalen. 
En dat doen ze met het zielige verhaal dat er een onrendabele top zit in de exploitatie en of de gemeente dat met een soort van interim-saldo-regeling maar even wil compenseren. En die regeling had Den Uyl nog verzonnen. Dus wie is de PvdA om daar niet in mee te gaan?

En omdat de gemeente, volgens VVD-raadslid Gülsen, al min of meer afscheid heeft genomen van die 75 miljoen, rekenen ze die 33 miljoen extra aan compensatie in de staartkosten en dan lijkt het toch nog allemaal best mee te vallen.

Het verhaal dat dan verkocht kan worden aan het crapuul is; dat de gemeente door slim te onderhandelen de schade van 75 miljoen heeft weten te beperken tot 42 miljoen.

Nu nog even terugrekenen wat de échte kostprijs moet worden en een architect de taakstelling geven niet boven het nieuwe budget uit te komen met het nieuwe plan. En dan dwingen we de onderaannemers tijdens de onderhandelingen ook nog eens 3% te zakken.
Met een kostprijs van 150 miljoen heb je dan zo’n 26% winst en de gemeente 48% minder verlies.

Win-win situatie. Of niet soms?