Home

Laag BTW tarief schilder- en stucwerk gaat ook naar 9%.
  


Nog meer reden om te controleren of de staartkosten van de aannemer wel goed zijn verdeeld over het lage en het hoge tarief.

Voor woningen ouder dan 2 jaar geldt het lage BTW tarief
En dan niet alleen van de arbeid maar ook inclusief het materiaal.

Alle werkzaamheden om goed schilderwerk te kunnen verrichten vallen onder dat lagere tarief.
Dus ook de steiger inclusief de huur daarvan.
Een aparte steigerbouwer inhuren tegen 21% btw is dan ook niet slim.
 
Betonherstel en houtherstel vallen ook onder het lage tarief met dien verstande, dat als je het herstelt met hetzelfde materiaal zoals beton, cement en hout, het onder 21% valt. Herstel je beton en hout met een 2 componentenplamuur/massa dan is het weer 9%.

Stucwerk valt daar ook onder. En zelfs het aanbrengen van de drager. Dat wil zeggen dat als je een verlaagd plafond of wanden van gipsplaat met  stucwerk aanbrengt, je ook al die werkzaamheden inclusief materiaal onder dat lage tarief mag scharen. De wanden en het plafond, dus inclusief hout etc. worden dan als drager gezien. Maar velen hebben dat gewoon niet goed begrepen. Je moet dat ook wel van te voren bij de offerte goed uit laten splitsen, want die aanbieding geldt dan ook als leidraad voor die btw facturatie.

Let op, want veel aannemers maken ook nog de standaard opstellingsfout door op het eind hun opslagen (de staartkosten) te berekenen over het gehele werk en daar weer 21% btw over te rekenen. Dat is niet goed.

Ook die opslagen zijn voor die genoemde onderdelen met 9% belast. De aannemer komt niets te kort, want wat hij rekent moet hij toch ook weer afdragen.Zoals je ziet kan een aannemer door de regelgeving stringent toe te passen met die btw het doen voorkomen dat hij goedkoper is terwijl, voor wat betreft zijn werkzaamheden, dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Er wordt gewoon handig gebruik gemaakt van het feit dat de BTW plichtige klant uiteindelijk naar het totale eindbedrag kijkt, van wat hij moet gaan betalen.
  
Daarnaast is het een vreemde zaak dat, we wel Europese regelgeving hebben maar dat in BelgiŽ Šlle werkzaamheden aan panden ouder dan 10 jaar met 6% zijn belast.

 

Belgen kunnen wel een Nederlandse bouwer inhuren en hebben dan geen last van die 9% en 21% btw.
   

"Bij werken uitgevoerd aan uw woning door een aannemer uit het buitenland, moet steeds Belgische btw op de factuur aangerekend worden en niet de btw van het land van de aannemer. Sommige aannemers zijn hier niet van op de hoogte."

  

Reageer....