Residentie.net


Kies een columnistJulius Pasgeld
Julius Pasgeld
Arresteer me dan!

Het is niet de eerste keer dat er iemand in Den Haag wordt gearresteerd omdat-ie zijn bezorgdheid uit over een verontrustende ontwikkeling.
Een tijdje geleden hadden we de Nederlandse slachtoffers die hun oorlogstrauma’s aan keizer Akihito kenbaar wilden maken toen die op bezoek was in Den Haag. Die mensen wensten uit de grond van hun hart dat de Japanse wreedheden nooit meer zouden plaatsvinden, maar werden op last van de burgemeester ingerekend omdat ze dat niet mochten wensen. Deetman maakte daar later weliswaar zijn excuses voor. Maar toch bleek hij er in genen dele iets van te hebben opgestoken.
Want even later, op 6 december 2003, werden er twee jonge mensen ingerekend die zich zorgen maakten over de negatieve aspecten van de almaar uitdijende consumptiemaatschappij. Zij deelden papieren zakken uit waarop stond: ‘Doe iets. Koop niets.’ Ook zij werden in naam van de burgemeester vanwege hun streven naar een wat humanere samenleving opgebracht.
En nu weer. Tien mensen, daadwerkelijk begaan met een stad die bewijsbaar almaar viezer en viezer wordt, uitten afgelopen dinsdag 10 mei hun zorgen daarover door hun medemensen te voorzien een papiertje waarin enige verontrustende aspecten over verontreinigde lucht te lezen waren. En ja hoor. Ook zij werden ruw door de Mobiele Eenheid opgepakt en naar de cel afgevoerd.

*Als je je in Den Haag zorgen maakt over de toekomst van je kinderen heb je een vergunning en een legitimatie nodig om die zorgen te uiten.
*Als je je in Den Haag zorgen maakt om het steeds inhaliger en graaieriger gedrag van het bedrijfsleven heb je een vergunning en een legitimatie nodig om dat te mogen zeggen.
*Als je je in Den Haag zorgen maakt omdat de overheid haar eigen milieuregels met de voeten treedt als het haar uitkomt dan heb je een vergunning en een legitimatie nodig om dat te mogen zeggen.
En waarom? Omdat de meeste Haagse gemeenteraadsleden in hun broek schijten. Ze schijten in hun broek omdat ze bang zijn dat weldenkende inwoners die hun mening waardig en rustig uitgespreken ineens zullen veranderen in tierende oproerkraaiers die het verkeer lamleggen en een onaanvaardbaar gevaar voor hun naasten riskeren. Nog een paar van zulke arrestaties als hierboven omschreven en je hebt inderdaad een mooie kans dat hun eigen schijtebroekerij werkelijkheid wordt.
*In Den Haag heb je dus een vergunning nodig voor het uitspreken van je mening.

Een groot voorstander van die stelling is ook de fractievoorzitter van de PvdA Henk Kool. ‘Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten’, juichte hij toen hij vernam van de arrestatie van de mensen die zich zorgen om de vuile lucht rond de Veerkades hadden gemaakt.
‘Henk Kool is een tering-fascist’, meende een van degenen die werden opgebracht te moeten opmerken.
Zelf zou ik me toch wat genuanceerder willen uitdrukken over Henk Kool. Ik zou zeggen dat Kool zijn geschiedenisboekje nog maar eens goed zou moeten doornemen. En dan vooral het hoofdstukje dat over Quisling en Seiss-Inquart gaat.
En verder zou Henk Kool iedere keer als hij in de gemeenteraad zijn scheur opentrekt om zijn wankelmoedige mening ten gehore te brengen, daar eerst ook maar eens een vergunning voor moeten aanvragen.

Wat toch, dames en heren, is in godsnaam het verschil tussen het uitdragen van een mening en en demonstratie? Dat je daarbij as over je hoofd uitstrooid? Dat je je zojuist uitgesproken woorden ook nog eens op papier zet en uitdeelt? Dat je bij het uitspreken van een mening tevens bereid bent een legitimatie te tonen? Dat je van te voren toestemming bij de gemeente hebt gevraagd om je mening te mogen uiten?
Die kant gaat het dus wel op in Den Haag.
Daarom, dames en heren, doe ik thans de volgende proef.
Ik spreek hierbij in het openbaar de volgende mening uit:
‘Ik ben van mening, dat men in alle vrijheid en redelijkheid zijn of haar mening mag uiten zonder dat van te voren aan te melden of zich daarbij te hoeven legitimeren .’

Zo. Ik heb gezegd. Nu ook nog even de tekst uitdelen.
En dan heb ik, in het hol van de leeuw nog wel, een strafbaar feit gepleegd.
Want ik heb deze aktie van te voren niet aangemeld.
Evenmin ben ik bereid mijn legitimatie te tonen als men mij hierom vraagt.
Mevrouw Pasgeld zei nog toen ik haar van mijn plannen op de hoogte stelde: ‘Neem voor de zekerheid je tandenborstel maar mee’.
En nou is het een van de twee. Of ze arresteren me. En dan is eens en vooral duidelijk geworden dat ze bij het stadsbestuur de grondwet niet respecteren. Of ze arresteren me niet. En dan is er toch mooi sprake van willekeur. Want waarom afgelopen dinsdag wel en nu niet?
Nou. Kom op stelletje lafbekken daarboven!
Ik heb zojuist een mening verkondigd!
Arresteer me dan! Als dát nog geen uitlokking is: Julius Pasgeld deelt zijn op schrift gestelde mening uit aan iedere toevallige passant. Maar geen politie te bekennen, natuurlijk.

Deze column is gejat op 19-5 door Hanneszeehond en geplaatst in 2005 als commentaar onder een artikel van den haag.org en vervolgens op schaamteloze wijze gepubliceerd op deze neppagina door de meiden van denhaagtekijk


  

Voor het archief in opbouw zie hier. 

 
8380
bezoekers
koppie(Wink)right 2007 - Julius Pasgeld  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoekersteller