Home

 

Terwijl het AD al pleit voor een Hexit oftewel een exit van Den Haag uit de metrop(ri)oolregio Rotterdam vanwege dat onzalige plan van die kuststrook, zijn er al andere voorbeelden van EU-isme gesignaleerd.

 


Reageer...

Zoals met de warmterotonde
Door: Maarten Brakema
In de Haagse gemeenteraad ontstaat steeds meer verzet tegen de zogeheten warmterotonde. Diverse politieke partijen hebben grote moeite met het miljarden kostende project. Zij willen dat de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag afzien van de aanleg ervan.

De provincie praat woensdag over de warmterotonde. Daar gaan in ieder geval de VVD en de Haagse Stadspartij duidelijk maken dat ze er bezwaar tegen maken. Maar recent werd ook al duidelijk dat een ruime meerderheid van de raad niet wil dat de regio er geld in stopt.
De warmterotonde is een gigantisch project. Het idee erachter is dat overtollige warmte van bedrijven rond de Rotterdamse haven via een enorm netwerk van pijpen naar woningen wordt gepompt. Die kunnen daar dan mee worden verwarmd.

Bijkomende kosten
De aanleg van de hoofdstructuur van leidingen kost alleen al 450 miljoen euro. Raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij stelt dat uit achterliggende cijfers blijkt dat dit slechts een begin is. Want er komen nog veel kosten bovenop om woningen op het net aan te sluiten. In totaal zou het 4,5 miljard euro kosten om 350.000 huishoudens en 1000 hectare kassen te verwarmen.
Volgens de provincie en de Metropoolregio gaat het om een ‘uniek, verbindend, vernieuwend en innovatief’ project. En is sprake van ‘technologische vooruitgang en betere producten voor klanten’.

Veel verlies van warmte
De VVD en Haagse Stadspartij, de partijen die het verzet in de Haagse raad leiden, zien dat anders. De partijen hebben er om verschillende redenen grote moeite mee.
De VVD wijst erop dat het transport uit Rotterdam naar onder meer Den Haag gepaard gaat met veel verlies van warmte. Daarom zou het efficiënter zijn om er Rotterdamse woningen mee te verwarmen. Bovendien vreest die partij dat het systeem ertoe leidt dat kleinere lokale warmteprojecten minder kans krijgen. ‘We moeten kijken naar wat het meest duurzaam is. En dat is warmte uit Den Haag. Lokale warmte eerst,’ aldus raadslid Monique van der Bijl.

'Een oude industrie'
Joeri Oudshoorn van de HSP noemt het ‘een nieuw verdienmodel voor een oude industrie’. Hij denkt dat grote traditionele bedrijven door de warmterotonde geen prikkel zullen krijgen om daadwerkelijk duurzaam te worden. Hij vindt juist dat de bedrijven die restwarmte produceren daarvoor moeten worden belast in plaats van beloond.
De Haagse Stadspartij is ook voor vernieuwende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. ‘We moeten investeren in nieuwe technieken in plaats van oude,’ aldus Oudshoorn.


Metropoolregio dramt net zo door als die Dr(J)uncker van dat EU gedrocht
4.500.000.000 is 12.857 euro kosten per huishouden minus die paar kassen, plus onderhoud en dan vergeten ze nog even voor het gemak de opwarmstations, die het inmiddels al afgekoelde water weer moeten opwarmen.
Alleen het feit al dat het hier op de agenda komt, geeft aan dat de voorstanders rijp zijn voor een inrichting.
Of zitten ze zich al lekker te maken over de te heffen precario die ze gaan vangen van al die leidingen in de grond? 
Die nuchtere Rotterdammers zullen al nee gezegd hebben, maar dat Haagse bestuur staat er om bekend dat ze zich makkelijk een oor aan laten naaien.

Discussie in het ijspaleis
Zoals Marjolein de Jong, de vorige wethouder van D66, toen nog raadslid ooit opmerkte:
"Projecten in Den Haag moeten groot, duur en vooral nutteloos zijn."
En die metropoolregio krijgt al dezelfde trekjes als de EU want:
"Ze misten directe democratische controle volgens diverse fracties"
Niemand wil het en toch wordt er van alles het doorgedrukt volgens hun eigen agenda.
We hebben als Haagse burger straks ook helemaal niks meer te vertellen, want metropoolregio.
Misschien moet Den Haag er inderdaad maar uit. Een Hexit.

 

Groot prijsverschil 

Je moet het niet willen want het komt er op neer dat je niet meer kan overstappen en die graaiers het vel over je oren gaan halen met steeds hogere prijzen. Zie alleen al de stadsver(w)arming die voor veel bewoners honderden euro's duurder uitpakt dan een normale gasgestookte cv installatie. En die mensen kunnen ook niet overstappen want er zijn geen gasaansluitingen en ze kunnen alleen maar elektrisch koken.
Of je moet een butagasstel nemen. K(r)amperen in je eigen huis.
Lokale warmte eerst klonk er in het ijspaleis.
Laat die Rotterdammers maar omkomen in hun eigen zooi.
Wat is het mooiste van Rotterdam?
De trein naar Den Haag.

 

En nu werkt Kamp er ook al  aan mee om je straks verplicht aan een warmtenet (op) te hangen.|