20-09-2008 Daadkrachtig en benoemen?

Gisterenmiddag een interessante middag doorgebracht op het partijbureau. De verkiezingskoorts start vroeger dan ooit. De vraag zou je kunnen stellen hoe dat komt. De burger is na de Fortuijnrevolte zich anders gaan gedragen, is beter geïnformeerd en wil gehoord worden. Het verschil tussen de grote steden en de wat kleinere plaatsen is te merken. Even ter verduidelijking: in de grote steden is alles meer. Meer mogelijkheden, meer cultuur, meer horeca, meer bewoners, meer problemen, kortom meer van, van alles. 

Het was te merken dat de " grote stedelingen" hun bekkie klaar hebben, anders in de wereld staan. Het CDA is voor mij een brede volkspartij. Een volkspartij die de moed hebben gehad en de noodzaak in hebben gezien, om in 1980 met drie partijen verder te gaan. Volkspartij zijn betekent ook met je laarzen in de modder  staan, niet wegkijken maar benoemen en waar nodig te handelen. Neem de burger serieus, ga naar ze toe en luister. 

De samenleving is divers en dat geeft mogelijkheden maar het levert ook wrijvingen op. Benoem die dan ook en handel. Mij is opgevallen dat de kiezers waar ik voorkeur stemmen van gehad heb, balen van de miljoenen euro's die verdwijnen in allerhande projectjes, bijvoorbeeld de IMAR-gelden. Mijn achterban wil investeren in jongeren, in gezinnen die buiten de boot dreigen te vallen. Hulp en daadkracht en niet meer wegkijken. De ondergrondse vuilcontainers die de burger 4,4% meer afvalsoffenheffing oplevert, wekken wrevel Handhaaf en kijk ook eens even op de -'sGravenlandenlaan.  Op maandagmorgen is het bij de vuilcontainers een grote rotzooi. De termen, krachtwijken en prachtwijken, zijn onzinnig. Wij hebben in Den Haag achterstandswijken waar niet meer in stenen geïnvesteerd moet worden maar in mensen. Zolang hele volksstammen nog achter de satelietschotel zitten, geen Nederlands spreken en niet integreren in onze samenleving, zijn veel acties volkomen nutteloos. Jongeren die de kans krijgen zich in street-life onder te dompelen moeten geholpen en aangepakt worden. De andere kant van de medaiile is dat er gelukkig zoveel burgers niet buigen voor terreur en hufterig gedrag. Benoem dat dan! 

Volkspartij

Nog even terug naar het partijbureau. Wat direct opvalt zijn de mannen. In grote getale vullen de CDA mannnen de zaal. Niks mis mee, ware het niet dat de mensheid ook uit vrouwen bestaat. Den Haag staat garant voor het aantrekken van CDAers van buiten Den Haag. Naar mijn idee blijft het belangrijk dat in de lokale politiek er altijd mensen aan boord zijn die in Den Haag geboren en getogen zijn. De stad heeft bloedvaten en haarvaten. 

Staats-secretaris Jan Cees de Jager geeft nog eens tekst en uitleg over de begroting. Duidelijk verhaal? Jazeker, maar buiten deze zaal zullen weinig mensen begrijpen waar de beste man het over heeft. Wil het CDA een brede volkspartij zijn dan moeten de bewindslieden leren gewone taal te  gebruiken.

Ik heb gekozen voor het CDA en sta daar nog steeds volledig achter. In 1980 heeft het CDA gekozen over de verzuilde grenzen heen. ARP, CHU en de KVP werden omgebouwd tot het CDA. Geen religieuze partij maar wel een partij met een Christelijke grondslag. Een partij waar homosekssualiteit geen problemen geeft en de insteek om volkspartij te zijn. 

Migranten

Ook het CDA moet net als de andere partijen kiezers en leden aan zich binden. Dat betekent zeker in de grote steden dat er klare wijn geschonken moet worden. Ik heb bij vorige campagnes afgevraagd waarom de PvdA altijd de stemmen uit de volkswijken naar zich toe trok. Ik heb gehoord en gezien hoe bijvoorbeeld Aboutaleb zijn campagne voerde. Beloftes van spiegeltjes en kraaltjes en het ging er in als koek. Dat is mijn keuze niet. Toekomst bieden, hulp waar nodig geven maar ook inzetten op zelfredzaamheid. Werk, scholing, de taal leren, hulp bij het opvoeden en vooral niet in een slachtofferrol blijven zitten. Wist u dat er net zoveel Christen-migranten als Islamitische-migranten in Nederland wonen? 

Ik hoop dat de lokale politiek niet alleen op de emotionele golven mee gaat deinen. Den Haag is en blijft een geweldige stad om te wonen en te werken. 
Ik stel mij voor dat ook de landelijke CDA onder de kaasstolp vandaan wil komen. Het lijkt me wel wat om met de Minister President in de aanddachtswijken op pad te gaan
en in gesprek te gaan.
 
 

Reacties:

Reactie toevoegen: